>

Jezelf zijn of aanpassen?

Een overpeinzing

Ik worstel er regelmatig mee: Pas ik me aan of niet?
Vooral in groepen speelt dit voor mij het meest. Zodra ik me expliciet of impliciet aan groepsnormen moet gaan houden, gaan in eerste instantie mijn stekels recht overeind staan. Grote kans dat ik me dan niet aanpas. Handig om te weten waar dit vandaan komt.

Bij mij ligt de oorsprong van deze afkeer voor aanpassing vermoedelijk in een opvoeding die ik vaak heb ervaren als een strak keurslijf waarbij een andere belangstelling of afwijkend gedrag werden afgekeurd en ik geen ruimte voelde en waardering voor wie ik was. Ik paste me toen aan of verzette mij indirect.
Het lijkt heel tegenstrijdig, maar omdat ik dit weet, pas ik me nu wat makkelijker aan. Ik onderzoek nu of ik het gevoel heb me te moeten aanpassen om waardering te krijgen. Is dat zo, dan doe ik niets, maar blijf wel voelen. Lastig, want soms gaat er wel enige druk uit van een groep. Het is voor veel mensen heel veilig als de mensen om heb heen sterk op hen lijken.
Blijkt het handig om me aan te passen om een gezamenlijk doel te kunnen bereiken, dan pas ik mezelf meestal aan.

Bijna niemand wil alleen staan, ik ook niet, dus dat zorgt soms voor een dilemma bij mij in groepen. Het meest comfortabel voel ik mij daarom bij “een zooitje ongeregeld”: groepen mensen die bijvoorbeeld een hobby delen, maar heel verschillend zijn en wel tolerant en nieuwsgierig zijn naar elkaar. Meeste kans dat ik het gevoel heb dat ik dan mezelf kan zijn en me ook ‘welkom’ voel.
Nog een terugkerend thema, maar niet in deze blog 😉

Hoe erg is het om je soms aan te passen? Wanneer lever je jezelf in?
Wat je jezelf noemt, blijken vaak  beschermlagen te zijn waarmee je je toont aan de buitenwereld. Steeds als ik denk dat ik mezelf nu zo onderhand wel ken, ontdek ik weer nieuwe kanten van mezelf en moet ik mijn beeld bijstellen.

Door de jaren heen blijf ik schillen afpellen. In 2016 leek dat bij mij in sneltreinvaart te gebeuren door de coachingsopleiding die ik bij het ITIP volgde. Heel ongemakkelijk op het moment van ontdekking, maar inmiddels heeft dat bij mij gezorgd voor meer rust, stabiliteit en ontspanning.